Няколко съвета за поддържане на роло щорите

Роло щорите не само идеално се вписват в интериора на стаята, но и идеално я защитават от ярките слънчеви лъчи. Компактното платно, събрано в роло, използваните специални препарати, които не позволяват задържане на прах и мрасотия, ги правят особено привлекателни.

Грижите за роло щорите не представляват никаква трудност за разлика от обикновените завеси. Има все пак някои специфични дейности във връзка с почистването им, за което ще разкажем в тази статия.

Ако прането с пералня е най-надеждния начин за почистване, то ще ви се наложи слънцезащитните изделия във форма на роло да ги почистите ръчно и то само тези, които могат да се мият. За това още при покупката се информирайте подлежат ли на миене или не. Не ползвайте пералня, дори на програма за фино пране. За измиване е необходимо да ги извадите от кутията, в която са събрани. Миенето направете във вана с топла вода с добавен препарат. Процедурата изпълнявайте като постепенно развивате ролото. Ползвайте мека гъба или четка. Целият процес ипълнявайте много внимателно – развивайте замърсената част, а почистената – навивайте. След измиване разгърнете изделието, за да направите пълно изплакване. За целта може да ползвате душа, или да напълните ваната с чиста вода и така да се справите с изплакването.

Сущенето на роло щорите е във вертикално положение, напълно разгънати. Ако имате достатъчно място  може и хоризонтално да ги разположите. При хоризонтално положение цялото платно трябва да е изпънато, за да не се получат гънки. Влагата от платното може да подсушите и с мека кърпа или да за качите платната  в спуснато положение и да отворите прозореца.

При миенето е много важно да ползвате правилните миещи средства, за да не повредите покритието на платната. В магазините за битова химия ще намерите специални течни препарати за импрегнирани материали. Това не означава, че задължително трябва да търсите някакво много специално средство. За роло щорите може да ползвате всеки препарат, който не съдържа хлор. Може да се ползва прах за пране или течен препарат, както и домашен сапун. При използване на прах е нужно да се разтвори напълно във водата и тогава да се заемате с миенето на щората.

Share This Post
Have your say!
00

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Thanks for submitting your comment!