Как най-лесно да се откажете от поста на домоуправител

Щом четете тази статия най-вероятно вече сте се заели с тази непосилна за някои, изискваща много нерви, работа, а именно да сте домоуправител. Нищо чудно е да сте се навили да сте отговорник на сградата, но на даден етап вече просто не можете да се занимавате и най-вероятно искате да се откажете от тая длъжност. Но въпросът е как най-тактично и без да създавате конфликти да се случи това. За да ви улесним и да не се налага да го мислите вие, и да се напрягате, по-надолу ще ви дадем съвети по отношение на този проблем.

Малко преди да се откажете напълно от това да сте домоуправител, трябва да намекнете това си намерение на съседите и да започнете да търсите подходящ нов кандидат. Длъжен сте да извършвате задълженията си до намиране на ваш заместник. Добре е докато още сте в длъжност,  да свикате общо събрание на етажната собственост и заедно всички да изберете следващия отговорник на блока.

Разбираемо е никой да не иска да вземе вашата длъжност, но по закон една сграда трябва задължително да има домоуправител и все някой трябва да се жертва в името на останалите и на целия блок изобщо. Ако това обаче не се случи на първото събрание, имате право да свиквате още колкото си искате, докато се намери кандидат. Свикването на съседите може да стане чрез покана, на която да е обявена точна дата и час на събитието. Тази бележка трябва да я залепите на входната врата така, че всички да я видят или на дъската за съобщения.

Ако отново не може да се избере домоуправител, то вие можете да напуснете длъжността си под претекст, че сте болен без да имате реален заместник. Така при проверка от институцията сградата няма да е санкционирана или да не е в реда на закона, но това може да трае максимум половин година. След това е наложително да се намери кандидат за длъжността.

При наистина задълбочен проблем при избора на домоуправител, може да наемете професионален такъв.Това естествено ще струва по-скъпо, но поне няма да има конфликти между съседите, а сградата ще има реален отговорник.

Share This Post
Have your say!
00

Customer Reviews

5
0%
4
0%
3
0%
2
0%
1
0%
0
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Thanks for submitting your comment!